Tuesday, January 9, 2007

Portvin




Hvorfor ikke drikke portvin på nachspiel?


(man får sinnsykt vondt i hodet, blir slapp, småkvalm, uggen og noe jeg tror kalles fyllesyk..)


Hvorfor drikke portvin i det hele tatt?


(usikkert, men det er mest sannsynlig bra for helsa(om det da ikke drikkes på nachspeil) og så smaker det jo litt godt...)




"Portvin är ett sött starkvin från norra Portugal som tillsammans med Madeira är Portugals mest kända vin. Namnet kommer av den portugisiska staden Porto. Alkoholhalten ligger vanligtvis på 20%. För att få portvinets söta smak tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol, dels ger portvinet dess höga alkoholhalt.
Portvin skall odlas på skifferjordar, framförallt för att uppnå den fina fruktsötman som är karaktäristisk för bra portviner. Skifferjordar är flitigt förekommande i Portugal, framförallt i
Duorodalen där druvorna till allt portvin odlas. Sedan 1756 får inte portvin odlas på annat än skifferjordar.
Portvin är ett intressant samlar- och spekulationsobjekt eftersom årgångsport som lagrats länge kan uppnå mycket höga priser på marknaden.
Portvin finns både som
rött vin och som vitt vin. Vitt portvin är emellertid ett enklare vin som lämpligen serveras om apertif. Rött portvin passar t ex som dessertvin eller till smakrika ostsorter som Stilton. Centrum för tillverkningen av portvin är Gaia som är en stadsdel i Porto."

No comments: